Základní škola Bochov
Základní škola Bochov

Přijmeme učitelku/učitele na 2. stupeň. Více informací u ředitelky školy. Nejlépe na tel. 732 721 719, případně e-mailem na info@zsbochov.cz

05.03.2013 - Slohová práce H. Chalupné

Slohová práce H. Chalupné

Je dobré si pomáhat?

Je nás spoustu takových, kteří by si přáli mít vedle sebe někoho, o koho se můžou v životě opřít, někoho, komu mohou říci cokoliv a ví, že nikdo jiný to nikdy neuslyší. Někoho, komu můžeme věřit. Ne každý den je skvělý, ne každý den se dokážeme smát tak jako obvykle. Je spoustu důvodů. Zklamání, neštěstí, tragédie, láska. Ale opravdu záleží na tom, o co se jedná? Když vidíte nešťastného člověka, o to spíše když je to váš přítel, vážně záleží na tom, proč je tak nešťastný? Ne vždycky pomůže vypovídat se. Možná stačí jenom objetí a přesvědčení, že lidé, kterým na nás záleží a mají nás rádi, zůstávají, ať se stane cokoliv. Když jdete po ulici a vidíte starého pána/paní a přihodí se něco, co není v pořádku, záleží snad na tom, jestli ho znáte nebo ne? Možná to není váš příbuzný a možná ho už v životě neuvidíte, ale je to člověk, který má někde rodinu a lidi, kteří ho mají rádi stejně, jako má někdo rád vás. Kdyby měl tu možnost někdo udělat něco pro vašeho blízkého, ať už zavolat sanitku nebo jenom pomoci přejít přes chodník, přáli byste si, aby pomohl? O pomoc by se nemělo žádat, ale měla by být samozřejmostí pro každého z nás. Bohužel tomu tak není a už asi nikdy nebude. Vždycky se ale najdou lidé, kterým ostatní lhostejní nejsou. Už jich není mnoho, jsou tu spíše lidé, kteří přehlížejí trápení druhých, kteří místo rady přikyvují, jenom aby mohli mluvit oni, lidé, kteří se zajímají jenom o sebe. Je velmi málo lidí, kteří dokážou naslouchat a opravdu pomoci. Ne každý má takové štěstí jako někteří z nás. Tělesné nebo psychické postižení, neštěstí v rodině nebo rodinu vůbec nemít. Je úžasné, že existují různé nadace a společnosti, které těmto lidem pomáhají. Možná by bylo dobré, aby si každý z nás uvědomil, že jednou by na dně mohl být on, že na světě je přibližně 7 miliard lidí a jestli to má mezi námi fungovat, bylo by dobré, abychom si vzájemně naslouchali a snažili se spolu vyjít. Je na každém z nás, jak se k tomu postaví.

Francis Bacon řekl:
Přátelství zdvojnásobuje radosti a na polovinu zmenšuje bolest.

Tento citát by měl každému, kdo si ho přečte, pomoct si uvědomit, že potřebujeme lidi, kteří nás mají rádi, že potřebujeme přátele. Zbývá na nás, abychom si položili otázku: Je dobré si pomáhat?

Hana Chalupná, IX.třída

Škola

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Májová vlažička - naroste travička, májový deštíček - poroste chlebíček.

Pranostika na akt. den

Je-li už máj zahradníkem, není stodol milovníkem.

Východ a západ slunce

Slunce vychází:5:28

Slunce zapadá:20:39

Certifikát

Základní škola Bochov, Okružní 367 - netkatalog.czZákladní školy - netkatalog.cz

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Aktuální počasí

dnes, středa 8. 5. 2024
slabý déšť 11 °C 7 °C
čtvrtek 9. 5. jasno 14/3 °C
pátek 10. 5. zataženo 15/4 °C
sobota 11. 5. slabý déšť 12/7 °C

Svátek

Státní svátky a významné dny na dnešek:

  • Den vítězství
  • Květinový den
  • Mezinárodní den Červeného kříže

Zítra má svátek Ctibor

Státní svátky a významné dny na zítřek:

  • Den Evropy

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:1
DNES:324
TÝDEN:1402
CELKEM:1044910